Blog #1 | Je personeel op vakantie: wat nu?

“Vraag dat maar aan Erik. die doet altijd alsof hij druk is, maar volgens mij doet-ie niet veel.” wordt er gezegd als er iets vervelends gedaan moet worden. Want wat Erik doet in zijn kantoor op zolder, dat weet eigenlijk alleen Erik zelf.

Als Erik dan besluit om in een Boeing van Corendon te stappen om drie weken vakantie te gaan vieren aan de Turkse Rivièra, wordt ineens pijnlijk duidelijk dat Erik toch een onmisbare schakel was binnen het bedrijf. Wat hij doet, wordt ook ineens duidelijk. Hoe hij dit precies doet, is allerminst duidelijk.

Erik heeft zijn collega’s niet erg goed voorbereid op zijn afwezigheid; hij is niet veel verder gekomen dan het aanzetten van zijn afwezigheidsassistent in Outlook. Hij heeft zakelijke telefoon uitgezet en in de lade van zijn zit-sta-bureau laten liggen, en zijn privételefoon laat hij tijdens zijn vakantie liever uit.

Afnemers wachten al dagen op hun bestellingen en zijn collega’s weten er geen raad mee. Erik deed zijn werk altijd in geavanceerde Excel-bestanden en zonder een uitgebreide instructie zijn de bestanden compleet onbruikbaar.

Erik is zich van geen kwaad bewust. Hij stond er wel even bij stil, maar overtuigde zichzelf dat zijn collega’s hem vast wel even kunnen missen. Ze hebben hem immers ook niets gevraagd, dus het zal wel duidelijk zijn wat ze moeten doen. Terwijl hij roodverbrand aan de rand van het zwembad een nieuwe fles rosé ontkurkt, heeft hij geen idee dat alle processen op zijn werk stagneren.

Je personeel gaat op vakantie, maar hoe zorg je dat dit zo vlekkeloos mogelijk verloopt? Zeker met de vakantieperiode voor de boeg – maar ook bij plotselinge arbeidsongeschiktheid of ziekte – is het van groot belang dat de achterblijvers weten hoe ze de werkzaamheden kunnen overnemen. Zodat personeel met een gerust hart op vakantie kan, maar daarnaast ook zodat zieke medewerkers niet met nog meer problemen worden opgezadeld.

Het vastleggen van taken bij ziekte of vervanging staat vaak ergens helemaal onderaan (of helemaal niet) op de prioriteitenlijst. Wellicht is dit bij jezelf of bij je bedrijf ook wel het geval, want waarschijnlijk is je tijd hiervoor veel te kostbaar en komen er elke dag wel onverwachte dingen op je pad.

De Organisatieontwikkelaar kan je helpen met vraagstukken als deze, en ze gedeeltelijk of geheel uit handen nemen. Benieuwd wat De Organisatieontwikkelaar hierin voor u kan betekenen?

Plan vrijblijvend een gesprek via onderstaande knop of neem per mail of telefonisch contact met me op!

puck@deorganisatieontwikkelaar.com
+316 10 77 68 24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s