Als manager is het logisch dat je de hele dag problemen voor je medewerkers oplost. Ook is het logisch dat jij de eindverantwoordelijkheid hebt, overal van op de hoogte moet zijn en altijd degene bent die beslissingen neemt. Daar ben je immers manager voor en die staat zijn medewerkers bij. Toch?
Niet als het aan Kenneth Blanchard ligt. De auteur van ‘The One Minute Manager en de apenrots‘ legt in dat boek uit waarom je als manager niet voor je medewerkers hoeft te werken, maar dat je je medewerkers juist voor jou moet laten werken. Hij gebruikt hierbij apen als metaforen voor taken die moeten worden gedaan.
Het gevaar: als je niet oppast springen al deze apen op jouw rug, neem je alle taken over van je medewerkers en kom je niet meer toe aan langetermijndoelen. Daarom hier 4 tips om beter om te gaan met (andermans) apen.
1. Wees voorzichtig in het overnemen van apen.
Zeg je wel eens ‘ik zal er eens naar kijken, en kom er dan bij je op terug’ tegen je medewerkers? Dan heb je nu de aap overgenomen die rust op jouw schouders. De volgende actie is voor jou en je collega zal nu passief afwachten totdat jij met een oplossing komt.
2. In plaats daarvan help je hen met hun apen als dat nodig is.
Dit houdt in dat je vragen beantwoordt of juist vragen stelt die de eigenaar van de aap helpen met het oplossen van het vraagstuk.
3. Zorg dat apen altijd op de schouders van één persoon rusten.
Dus niet twee, en ook niet nul. Dit betekent niet dat een taak niet door meerdere personen kan worden uitgevoerd maar het betekent wel dat de verantwoordelijkheid bij maar één persoon ligt.
4. Controleer andermans apen wel.
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar als manager heb je natuurlijk wel de verantwoordelijkheid om alles in goede banen te leiden. Het controleren van apen kost natuurlijk veel minder tijd dan het zelf uitvoeren van alle taken.
Als je niet oppast, neem jij de taken van je medewerkers uit handen (in plaats van andersom) en zorg je ervoor dat ze in alles op jou moeten vertrouwen (in plaats van jij op hen).
Conclusie
Neem dus nooit of zelden andermans problemen over en houdt deze apen dus bij de rechtmatige eigenaar. Mocht je merken dat bepaalde medewerkers de neiging hebben om problemen die aan hen toebehoren bij jou (of iemand anders) neer te leggen, help deze medewerkers dan maar zorg er zoveel mogelijk voor dat iedereen zijn eigen taken uitvoert.
Zo kun je jezelf ontwikkelen van manager die brandjes blust voor zijn medewerkers, tot een manager die zijn medewerkers helpt om meer zelf te kunnen doen. Je hoeft dan alleen nog periodiek te kijken of de taken goed zijn uitgevoerd. Op deze manier maak je jezelf misbaar in de dagelijkse bedrijfsvoering en kun je je meer richten op zaken die helpen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.
Succes!