Blog #15 | Word productiever met een Accountability Partner in 6 stappen

Word je ook heel creatief in het verzinnen van excuses waarom je je vandaag even niet aan je dieet zou hoeven houden? En heb je gemerkt dat je sporten (of een andere goede gewoonte) veel makkelijker volhoudt wanneer je dit altijd samen met iemand anders doet?

Geen zorgen, je bent niet de enige: iedereen heeft wel eens iemand nodig om zich te motiveren voor zijn doelen. Juist daarom is samen met iemand aan een gemeenschappelijk doel werken een uitstekende uitkomst!

De partner met wie je naar de sportschool gaat zou je kunnen beschouwen als een accountability partner (AP, of in het Nederlands: verantwoordelijkheidspartner). Als je aan je doelen werkt met een AP is de kans veel groter dat je goede gewoontes daadwerkelijk volhoudt en daarnaast wordt het ook vaak een stuk leuker.

Reden temeer om een AP niet alleen te gebruiken om je wekelijkse rondje hardlopen mee vol te houden, maar ook om je zakelijke doelen te behalen! In deze blog leg ik in 6 korte stappen uit hoe je een AP kunt vinden en gebruiken om je doelen te bereiken:


#1 Definieer je doelen

Bepaal je lange- en kortetermijndoelen. Indien dit grote doelen zijn, breek dit dan vooral op in kleinere subdoelen. Zo krijg je een duidelijke lijst van al je taken en kun je al je taken ook beter overzien.

#2 Ga op zoek naar een Accountability Partner

Een geschikte AP is iemand die dichtbij je staat, bij wie je je vrij voelt om dingen te bespreken en bij wie je je open durft te stellen. Daarnaast is het handig als jullie een vergelijkbare functie bekleden en/of te maken hebben met vergelijkbare uitdagingen waardoor je elkaar beter begrijpt. Het idee hierachter is dat je elkaar kunt blijven helpen en het dus geen eenrichtingsverkeer wordt.

#3 Plan wekelijks een gesprek in

Plan wekelijks (of vaker) een gesprek in met je accountability partner. Geef dit gesprek altijd een hoge prioriteit. Plan dit desnoods in als je naar kantoor rijdt, tijdens je lunchpauze of buiten kantoortijden.

#4 Blik terug

Blik terug op afgelopen week (of periode): wat ging er goed? Waar liggen verbeterpunten? Als je bijvoorbeeld iedere week al je doelen eenvoudig behaalt, is het misschien tijd om wat meer hooi op de vork te nemen. Als je je taken daarentegen nauwelijks af weet te ronden is er wellicht iets anders aan de hand. 

#5 Plan aankomende week

Plan doelen die je aankomende week zou moeten doen en geef elkaar hierop feedback.  Zo kun je de ander inzicht geven in hoofd- en bijzaken, zodat het voor de partijen makkelijker wordt om hier prioriteit aan te geven.

#6 Bewaak elkaars doelen

Bewaak elkaars doelen zonder elkaar te veroordelen: zoek vooral naar de onderliggende reden waarom doelen niet zijn behaald en waarom doelen juist wél zijn behaald. Indien nodig, kunnen doelen ook gewoon geschrapt of gedelegeerd worden. Hierbij kunnen jullie elkaar helpen.


Conclusie: de voordelen van een (zakelijke) accountability partner

Met een accountability partner heb je altijd een stok achter de deur waardoor het moeilijker wordt om excuses te verzinnen. Ook kan het je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Daarnaast kun je veel leren van elkaars inzichten. Bijkomend voordeel: je bouwt hoogstwaarschijnlijk een sterke persoonlijke relatie op met je AP!

Heb je al een accountability partner in gedachten? Stuur deze blog dan vooral naar hem/haar door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s