Blog #3 | Automatiseren? Graag! Maar niet nu…

…want we hebben er nu geen tijd voor, we zijn veel te druk met alle handmatige werkzaamheden. Daarnaast is het vakantieperiode, dus zijn er veel mensen niet. En het wordt over twee maanden ook druk, maar als onze grootste klant wegblijft kan dat wel eens problemen gaan opleveren. Het komt nu in ieder geval echt niet uit.

Je herkent het vast wel: als je binnen een organisatie een idee hebt om een proces te optimaliseren, is men vaak enthousiast. Dit enthousiasme verandert al snel in een gezonde portie weerstand, als gerealiseerd wordt dat het hun eigen werkzaamheden betreft. Als manager zul je dan binnen no-time een essay in je mailbox ontvangen met veel (drog)redenen waarom het niet mogelijk is. Want, never change a winning team, toch

Deze denkwijze is niet geheel onlogisch, de mens heeft van nature namelijk een afkeer tegen verandering en houdt graag vast aan vertrouwde gewoontes. Daarnaast is er altijd de sluimerende angst voor het doemscenario – waarin de verandering juist leidt tot een slechter resultaat op lange termijn; een risico wat juist heel erg onderschat wordt.

Zonde, want hier is het gezegde stilstand is achteruitgang zeker van toepassing! De concurrentie zal niet stilzitten en ook de markt verandert. Het periodiek evalueren van werkprocessen is daarom van groot belang om je bedrijf te kunnen continueren op lange termijn.

De kracht van de projectmanager

En juist daar ligt de kracht van een interim projectmanager: iemand die ervoor kan zorgen dat processen geoptimaliseerd worden, zonder dat dit de uitvoer van de lopende werkzaamheden in de weg staat. Met een frisse blik en met kennis en ervaring, opgedaan in andere bedrijven en branches, kan een projectmanager beter een oplossing bedenken voor beren op de weg.

Dwarsliggende medewerkers kunnen zich dan namelijk gewoon focussen op de uitvoer van de huidige werkzaamheden. En omdat dit op een door hun geliefde (maar hopeloos ouderwetse en tijdrovende) manier gebeurt, hebben ze geen tijd voor het opsommen van problemen.

Andere redenen om met een projectmanager in zee te gaan, zijn:

  1. Een projectmanager heeft vaak vergelijkbare trajecten meegemaakt vanuit andere functies. Zo bespaar je kostbare tijd en sla je fouten over.
  2. Een projectmanager staat buiten de interne bedrijfspolitiek en kan daarmee sneller en eenvoudigere beslissingen nemen. Het is eenvoudiger om transparant te zijn en persoonlijke belangen zitten niet in de weg.
  3. Je betaalt een projectmanager voor zolang als nodig (zonder vakantiegeld, transitievergoeding, wachtgeld, vakantiedagen, sociale lasten, pensioen en overige onoverzichtelijke loonkosten).

Processen optimaliseren? Denk eens aan De Organisatieontwikkelaar – ik denk graag met je mee.

puck@deorganisatieontwikkelaar.com
+316 10 77 68 24