Blog #5 | Intrapreneurship: 3 factoren die proactiviteit op de werkvloer bepalen

Je kunt je voorstellen dat men niet echt staat te springen om hun lumineuze ideeën te gaan vertellen,  terwijl ze het al druk genoeg hebben. Het implementeren van nieuwe ideeën kost vaak kostbare tijd, en de kans is klein dat het succesvol uitpakt. Toch?

Hoogstwaarschijnlijk niet. Het is namelijk eenvoudiger om innovatief te zijn dan vaak gedacht wordt, maar er moet wel een bepaald milieu gecreëerd worden. Facebook was namelijk niet het eerste sociale netwerk, Google was niet de eerste zoekmachine en dichter bij huis kon Tikkie perfect worden uitgevoerd met de middelen die ABN Amro al had, alleen iemand moest met het idee komen.

Nu hoeft je idee echt niet zoveel impact te hebben als deze voorbeelden, maar hoe zorg je voor een milieu dat ondernemend gedrag binnen je organisatie stimuleert? Zodat misschien Nick, de onzekere stagiair, een baanbrekend idee voor jouw organisatie bedenkt?

Intrapreneurship is het gedragen als ondernemer terwijl je voor een grote onderneming werkt. Het gaat er hierbij dus om dat je kansen ziet, wil innoveren en creatieve ideeën verzint. Het onderzoekersduo Parker & Wang deed er in 2015 een onderzoek naar en kwam met drie factoren die proactief gedrag op de werkvloer bepalen. Ze onderscheidden deze drie factoren:

Reason to: De interne motivatie. Er moet simpelweg een reden voor zijn om bepaald gedrag te vertonen. Waarom zou je bepaalde dingen ondernemen als dit niet gewaardeerd en gestimuleerd wordt door je chagrijnige baas of collega? Ook een (monetaire) beloning kan hier positief aan bijdragen.

Can do: Dit gaat om het geloof en vertrouwen wat medewerkers in zichzelf hebben en wat ze kunnen. De directe omgeving heeft hier een grote invloed op of in de capaciteiten wordt geloofd.

Energized to: Gebrek aan tijd en energie en een overdaad aan stress er niet voor zorgen dat men lumineuze ideeën krijgt en zin heeft om die te faciliteren. Verrassend hè?

 

Hoe stimuleer je deze proactieve houding binnen jouw bedrijf?

Uiteraard kan dit op veel manieren; niet iedere onderneming hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan de volgende stappen:

  1. Maak duidelijk dat nieuwe ideeën en inzichten gewaardeerd worden en maak het de uitgangspositie. Zorg dat personeel het gevoel heeft dat het graag mee wil doen en maak er een wedstrijd van.
  2. Bespreek deze ideeën tweewekelijks op een vast moment.
  3. Beloon ideeën met een prijs: stuur de meest creatieve geest eens uiteten of reik een prijs uit.
  4. Herzie ook de ideeën en ingevingen: soms is het er nu nog niet het moment voor, terwijl er over een jaar vanuit de markt wel behoefte aan is.